Cum se bea palinca?

27.02.2019
by Admin Admin
Cum se bea palinca?

Diversele bauturi alcoolice trebuie sa aiba temperatura ideala de consum pentru a-si pune in evidenta aroma, gustul si particularitatile. In ziua de astazi, aproape toate bauturile se beau reci.

Sa ne revenim totusi si sa incepem din nou sa bem fiecare specialitate la temperatura potrivita. Rachiurile de cereale se beau reci, dar particularitatile fiecarui rachiu de fructe se savureaza cel mai bine la temperaturi mai ridicate (15-18 grade C). Asadar, acestea nu se baga la frigider - doar cele de calitate foarte proasta.                       

In trecut, rachiul avea de cele mai multe ori peste 50% concentratie alcoolica. Se dadea pe gat, cu cinzeaca. Important era sa te arda pana in stomac. In plus, nici nu se degusta, nici nu se mirosea.             

In prezent, lucrurile stau altfel. Vrem sa ne bucuram de rachiul de calitate atat olfactiv cat si gustativ.  Aceasta inseamna ca avem nevoie de un pahar corespunzator. Aromele sunt eliberate in partea bombata si ies prin deschiderea ingusta, ca un cos, a gurii.Toate simturile trebuie sa se bucure de rachiu.  Ochi - limpezime, culoare; Nas - arome, soi, puritate;  Papile gustative - puritate, soi, gust.

Rachiurile bune nu trebuiesc tinute in sticle prea mari. La cele deschise, aromele se vor raspandi in spatiul ramas liber. Asadar, inainte de a turna in pahar intoarceti sticla de mai multe ori, pentru ca aromele sa intre din nou in distilat. 

(extras din cartea Cazanul de tuica a lui Josef Pischl)

Aveti minim 18 ani?

Trebuie sa aveti minim 18 ani pentru a vizita acest site.